Ine Zantingh

Ik ben taal.

Zoals de naam van mijn website al aangeeft: ik houd me bezig met taal, ik houd van taal, misschien zou je zelfs kunnen zeggen: ik ben taal. 

Wat is de rol van taal in mijn leven?

Taal in al haar verschijningsvormen heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Als kind al deed ik niets liever dan lezen en  dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Lezen om de verhalen, om het ontdekken van nieuwe werelden, maar ook om de fascinerende letters en woorden zelf, het wonder dat je met woorden zinnen kon maken om daarmee je gedachten en gevoelens uit te drukken. Daar kwam de ontdekking van de poëzie bij en dat is altijd een grote liefde gebleven.

Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat ik na de middelbare school iets met taal wilde doen. Ik besloot Algemene Taalwetenschap te gaan studeren, maar daarvoor moest je eerst een kandidaatsexamen in een taal hebben gedaan. In de zomer voor ik ging studeren was ik met rugzak en tent aan het interrailen en  ik weet nog precies hoe het voelde toen ik voor het eerst in Italië kwam: hier vind ik het fijn! De mensen, de omgeving, de cultuur en ja toch vooral ook de taal. Voor mij was het duidelijk: ik zou Italiaans gaan studeren tot mijn kandidaats. Daarna een doctoraal Algemene Taalwetenschap met als hoofdrichting taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen, een prachtige studie, maar in de jaren tachtig vond je daar niet echt een baan mee. 

Lesgeven

Jarenlang heb ik lessen Italiaans gegeven en  ik ontdekte hoe leuk ik lesgeven vond. Om daar meer mee te doen ben ik toch nog Nederlands gaan studeren, heb mijn eerstegraads lesbevoegdheid gehaald en ben gaan lesgeven op een havo-vwo-school in Amsterdam – Oost . Dat heb ik bijna twintig jaar gedaan en ik heb daar heel goede herinneringen aan. Niet het makkelijkste publiek, maar dat vond ik wel een uitdaging.

Ik houd van taal, van literatuur, vooral van poëzie en daar wil ik anderen graag in laten delen.