Lezingen

Omdat ik mijn liefde voor taal en literatuur graag wil delen, geef ik lezingen, met name over poëzie.

Enkele onderwerpen :

Awater, of: ‘Ik zoek een reisgenoot’:

Met Martinus Nijhoff lopen we een avond mee door het Utrecht van de jaren dertig van de vorige eeuw. We volgen een man, genaamd Awater. Wie is die Awater en waarom wordt hij gevolgd? Het lange gedicht Awater van Nijhoff is een moeilijke, maar prachtige weerslag van een zoektocht. Ga mee en ontdek!

 

‘Het uur U’:

Nijhoffs meest bekende lange gedicht zit vol raadsels. Wie is die man, die daar loopt door die stille straat? Waarom is het er zo stil? En wat doen de dokter, de rechter en de ‘dame die niemand kent’ daar? Komt daar verderop de rattenvanger van Hamelen op het toneel? Of is het Christus? Misschien weten we meer als we meegaan met de man…

 

Isolement en verbinding. M.Vasalis en Ida Gerhardt ontmoeten elkaar.

Weinig vrouwelijke dichters wisten zich een plaats te veroveren in de wereld van de twintigste-eeuwse poëzie. Toch zijn er twee krachtige vrouwenstemmen te horen, ogenschijnlijk zeer van elkaar verschillend in klank, aandachtsgebied, visie en achtergrond. Maar wie de gedichten van M. Vasalis en Ida Gerhardt naast elkaar legt, ziet verrassende verbanden.

     

    ‘Nu is het stil geworden, zoals een zomer om de dorpen bloeit’. 

    De poëzie van Gerrit Achterberg blijft jong, modern en springlevend. Hoe komt dat, wat is het dat ons zo treft in zijn gedichten? Wat horen wij daarin van onszelf?

     

    Lucebert:

    Lezen we zijn poëzie anders na het verschijnen van zijn biografie?

     

    ‘Grote elegie voor John Donne’:

    het lange gedicht van Joseph Brodsky, de Russisch-Amerikaanse dichter is van een adembenemende kracht. Lees en luister mee naar het hele gedicht en een  uitleg ervan.In Brodsky’s “Grote elegie voor John Donne” ( bijna 300 versregels) gaat het allereerst over de dood van John Donne ( 1572-1631), beroemd Engels dichter en priester in de Anglicaanse kerk. De prachtige eerste regel luidt: “John Donne is dood en alles slaapt rondom”. Hier zien we al aangekondigd hoe zijn dood de hele wereld beroert en dat is precies wat Brodsky wil: ons betrekken bij de dood. Het is een van de meest fascinerende doodsgedichten die er zijn, want Brodsky voert ons mee in een betoverde en betoverende wereld en we gaan graag met hem mee, maar we kunnen er niet ontsnappen aan de dood. Dat het desondanks geen loodzwaar onderwerp wordt is te danken aan Brodsky’s grote schrijftalent.

     

    Literatuur en bevrijding.

    In 2020 was het 75 geleden dan ons land werd bevrijd. Maar wat is bevrijding? Voor veel mensen is die bevrijding nooit gekomen: de littekens van de oorlog waren te pijnlijk. Kan de literatuur weergeven wat onzegbaar is, en zo ja, hoe dan? En wat kunnen wij daarmee? Aan de hand van het werk van Natalia Ginzburg, Primo Levi, Ischa Meijer en Arnon Grunberg  buigen we ons over deze vragen.

     

    Wie is er bang voor poëzie?

    Veel mensen denken dat je om poëzie te kunnen lezen en waarderen iets  heel bijzonders moet kunnen. Dat is echt niet zo, iedereen kan gedichten lezen. Hoe? Dat kun je misschien leren zien na het volgen van deze lezing. Aan de hand van bekende en minder bekende gedichten verdiepen we ons in de wereld van de poëzie, een wereld voor iedereen!