Bijles Nederlands in Heemstede

‘Nederlands is echt een stom vak! Waarom moeten we boeken lezen waar we niks van begrijpen, waarom moeten we sowieso boeken lezen, dat is toch achterlijk!’

‘Begrijpend lezen heet het, nou ik begrijp er gewoon niks van, die teksten zijn ook veel te lang, waarom zeggen ze niet gewoon wat ze vinden in normale mensentaal?’

‘Ik snap echt helemaal niks van grammatica, dan moet je zinsdelen benoemen, maar hoe weet ik nou wat een zinsdeel is? En waarom moet je schrijven: het gebeurt met een t en het is gebeurd met een d?’ Dat is toch niet logisch?’

Drie uitspraken van middelbare scholieren die het vak Nederlands hebben leren haten; helaas zijn er veel leerlingen die het  hier helemaal mee eens zullen zijn en….eerlijk gezegd kan ik ze niet eens ongelijk geven. Het vak Nederlands op de middelbare school is vaak saai, dor en droog; het gaat vooral om vaardigheden en er is weinig ruimte voor eigen inbreng en fantasie. Bij de literatuurles wordt meestal weinig uitgelegd, want daar is geen tijd voor. Geen wonder dat lezen dan niet leuk is! En wat dat begrijpend lezen betreft: ja, dat is inderdaad vaak vervelend. Toch is er wel een manier om je die teksten meer eigen te maken, waardoor je er meer plezier in krijgt of, als dat te optimistisch is, waardoor je er minder een hekel aan krijgt.  En grammatica en spelling…..je gaat het echt begrijpen als je het eenmaal door hebt!

 

Wil je daar meer over weten? Wil je leren hoe je naar literatuur kunt kijken op jouw eigen manier? Wil je leren hoe jij de baas kunt worden over de teksten in plaats van andersom? Wil je eindelijk de regels over de d en de t eens duidelijk uitgelegd krijgen? Kom dan eens een bijles bij mij proberen. Het gaat dan in de eerste plaats om jou en pas daarna om het vak Nederlands.

 

Bijles Nederlands voor leerlingen van:
• Atheneum College Hageveld
• Coornhert Lyceum
• ECL – Eerste Christelijk Lyceum
• Stedelijk Gymnasium Haarlem
• Sancta Maria
Leerlingen van andere scholen zijn natuurlijk ook welkom!


Bijles is €35,- per uur.

Laten we afspreken om kennis te maken?

 

 

Wat trekt mij zo in het lesgeven?

Het allerleukste van lesgeven is voor mij het contact met leerlingen, of ze nu jong zijn of wat ouder. Natuurlijk, kennis overdragen is een belangrijk doel, maar dat komt voor mij niet op de eerste plaats. Voor mij begint lesgeven met contact, met de ander aanvoelen. Wat is voor hem of haar belangrijk, wat vindt hij of zij moeilijk en hoe komt dat? Daar dan op inspelen is mijn missie. 

Op mijn Amsterdamse school hadden veel leerlingen een andere moedertaal dan het Nederlands en zij hadden vaak veel moeite met onze taal. Ik heb er veel van geleerd.

Op school begeleidde ik ook leerlingen voor wie leren niet vanzelf ging.  Mijn ervaring is dat er maar één ding heel belangrijk is: goed kijken naar de leerling, kijken met je ogen en kijken met je hart. En dan is er vaak veel meer mogelijk dan je zou denken.